diumenge, 6 de juny del 2010

SALVEM LA FAÇANA MARÍTIMA DELS MUSEUS DE SITGES

A principis d’aquest mes de juny, coincidint amb el centenari de l’inici de la construcció del conjunt de Maricel (1910-1917), el Consorci del Patrimoni de Sitges, l’Ajuntament, la Generalitat, la Diputació de Barcelona i el Govern d’Espanya, amb un pressupost de gairebé 10 milions d’euros, iniciaran les obres de “Restauració, condicionament i remodelació del Museu Maricel de Mar, de Can Rocamora i del Museu Cau Ferrat de Sitges”, edificis declarats Conjunt Històric Artístic i Monumental des de l’1 d’agost de 1972, i Bé Nacional d’Interès Cultural, qualificacions que suposen a aquest conjunt el nivell màxim de protecció.

Des de que es va conèixer per la premsa nacional l’aprovació d’aquest projecte, existència del qual la majoria del poble de Sitges no en tenia cap notícia, les veus crítiques aixecades en contra de la seva execució han estat moltes. Tot i aquest moviment contrari, les entitats avaladores no han fet cap pas per escoltar les opinions dels sitgetans, tot al contrari, han avançat les obres sense donar a conèixer el seu inici.

Tots els que ens oposem al projecte de REMODELACIÓ del Museus de Sitges, som molt conscients del pèssim estat de conservació en que es troben aquests edificis, situació límit a la que s’ha arribat després de molts anys de deixadesa. NO ens oposem a una RESTAURACIÓ profunda i urgent del conjunt patrimonial, que el retornaria a l’aspecte original ideat per Utrillo i Deering de principis del segle XX. Però res més lluny de la idea que tots tenim de restauració que el projecte que en breu s’iniciarà. La sol.lució adoptada és contraria al marc legal vigent, i el que més ha sobtat al poble de Sitges és la gran passarel•la d’acer i vidre que recorrerà tota la façana de mar de Maricel, “una segona pell de vidre” amb unes rampes que segons l’autor del projecte, són la millor solució que ha trobat per a permetre l’accessibilitat a tots els pisos del conjunt arquitectònic.

També preocupa el futur de la Casa Rocamora, edifici situat entre el Cau Ferrat i el Palau Maricel que durant uns anys va ser propietat del pintor Ramon Casas. En el projecte final aquesta construcció, protegida amb el mateix nivell màxim que la resta del conjunt, únicament conserva la façana principal i reorganitza tot el seu interior, espai que fins fa pocs dies estava cobert amb paraments ceràmics, per convertir-lo en una capsa de formigó que permeti suportar el gran pes i la força que exercirà la passarel•la de vidre sobre la resta de construccions.

I per últim el Cau Ferrat, edifici intocable que entre altres intervencions, veurà com el terra del primer pis s’eleva 35 cm per tal poder-hi col•locar diverses màquines de climatització, molt necessàries per poder sufocar la calor que produirà la “segona pell de vidre”. Amb aquesta modificació, les bases de les columnes, així com els festejadors de les finestres, es veuran suprimits i fora del seu context original.

Així doncs, creiem que cal fer un esforç entre tots per a evitar que aquest projecte que atempta contra el patrimoni arquitectònic i històric de Sitges seguieixi endavant tal com està plantejat, abans de que sigui massa tard per evitar la destrossa i no puguem fer res per conservar el que és nostre i estimem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada