divendres, 16 de juliol del 2010

EL PUNT, 16 DE JULIOL DE 2010



L'Acadèmia de Belles Arts, “preocupada” pels museus

La construcció d'una galeria de vidre a la façana marítima dels museus de Sitges genera recels en la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi

La institució diu que comportarà un “indesitjat impacte”

Miriam De Lamo

La Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi mostra la seva “greu preocupació” per l'actual projecte de remodelació dels museus de la façana marítima de Sitges en un informe lliurat al Consorci del Patrimoni del municipi. La institució té entre els seus objectius col·laborar en el compliment de la legislació vigent en matèria d'apreciació, defensa, conservació i restauració de monuments, conjunts artístics i béns d'interès cultural; en l'informe, l'acadèmia mostra el seu desacord amb la construcció d'una galeria de vidre a la façana marítima dels museus, un projecte que ha despertat moltes crítiques a Sitges, i que ha generat la creació d'una plataforma que ja compta amb l'adhesió d'un miler de ciutadans.

“Difícil manteniment”

Segons la institució, “els horitzons que s'obrien amb la demolició de la Casa Rocamora [l'edifici adjunt als museus Cau Ferrat i Maricel] no s'ha portat fins a les seves últimes conseqüències per assegurar l'accessibilitat general de totes les plantes del museu”. En lloc d'aprofitar la casa com a espai per millorar l'accessibilitat, el Consorci del Patrimoni ha optat per “construir una rampa exterior per la façana i protegir-la amb un mur cortina de vidre, de costós i molt difícil manteniment per la seva situació confrontant al mar”, sosté l'acadèmia. “Aquest mur, amb el seu efecte hivernacle, ha de comportar amb la seva orientació a migdia problemes generals de climatització d'aquest espai d'accés parcial i de retruc a tot l'edifici”, es diu a l'informe. A la vegada, l'acadèmia critica que “el nou edifici, per la irrupció de materials i tècniques constructives que no es corresponen amb les tradicionals” comportarà “un indesitjat impacte sobre la façana marítima de la vila”. La institució es mostra partidària d'evitar aquest “impacte” reorganitzant la Casa Rocamora per encabir-hi les millores d'accessibilitat en aquest edifici, prescindint de la construcció de la galeria de vidre a la façana marítima. Tot i així, la institució té un caràcter consultiu, i no pot obligar a canviar el projecte.

La plataforma ciutadana Volem el nostre Sitges, que ha donat a conèixer l'informe de l'acadèmia, està «molt satisfeta» per aquesta nova opinió sobre la reforma. «Queda clar que l'actual no és l'única opció», sosté una de les representants del col·lectiu, Beli Artigas. Amb tot, la plataforma no comparteix totes les reflexions de la institució; així, l'entitat continua reivindicant que «no es destrossi la Casa Rocamora», perquè «té el mateix nivell de catalogació» que el Cau Ferrat i el Museu Maricel. La plataforma convocarà un acte públic per informar la ciutadania de les darreres notícies sobre la remodelació el 31 de juliol, a la seu del Grup d'Estudis Sitgetans.


LA FRASE

Estem molt satisfets per l'informe de l'acadèmia. Queda clar que l'actual no és l'única opció

Beli Artigas

portaveu de la plataforma volem el nostre sitges

LA XIFRA

6,6

milions d'euros

és el pressupost de le sobres de restauració i reforma dels museus de la façana marítima

Una alternativa “ja estudiada”

L'ús de la Casa Rocamora per millorar l'accessibilitat dels museus és ”una alternativa que ja es va estudiar”, però que suposa “la pèrdua d'un 30% d'espai expositiu”, segons el director del Consorci del Patrimoni de Sitges, Antoni Sella. En aquest sentit, el responsable de l'organisme destaca que els museus necessiten ara per ara “guanyar espai” per mostrar les diferents col·leccions.

"Tothom està preocupat”, respon Sella a l'afirmació de neguit expressada per la institució. Segons el director del consorci, “totes les qüestions que es pregunta l'acadèmia estan resoltes”, i han estat respostes en un escrit enviat a la mateixa institució. Així mateix, Sella insisteix que les obres que s'han de realitzar als museus –que van començar al juny– no preveuen només restaurar els edificis, sinó també adaptar-los a la llei de museus, un aspecte que inclou la millora de la seguretat i l'accessibilitat. El projecte de remodelació va ser valorat inicialment amb un pressupost de 9,9 milions d'euros, si bé finalment va ser adjudicat per uns 6,6 milions. El Ministeri de Cultura, la Generalitat, la Diputació de Barcelona –de la qual depèn el consorci– i l'Ajuntament de Sitges financen les obres, que duraran uns dos anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada