diumenge, 1 d’agost del 2010

EL PUNT, 31 DE JULIOL DE 2010

MÉS OPINIONS CRÍTIQUES AMB LA REFORMA DELS MUSEUS DE SITGES




Acte públic del col·lectiu crític amb la reforma dels museus


La plataforma Volem el Nostre Sitges convoca la ciutadania avui, a dos quarts de vuit del vespre, a la seu del Grup d'Estudis Sitgetans. Vol explicar les últimes opinions crítiques amb el projecte de remodelació

31/07/10 02:00 - Sitges - Míriam de Lamo

"L'entitat diu que l'actual projecte suposarà “una gran destrossa”

La plataforma ciutadana per a la defensa i conservació del poble de Sitges, crítica amb l'actual projecte de remodelació dels museus de la façana marítima, convoca la ciutadania en un acte públic avui, a dos quarts de vuit del vespre, a l'Espai Stämpfli, la seu del Grup d'Estudis Sitgetans. L'entitat vol donar a conèixer les últimes veus contràries a la reforma prevista, com la de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, que ha reconegut la seva preocupació pel projecte en un informe adreçat al Consorci del Patrimoni de Sitges. “Necessitem el suport de tots els que creieu que el projecte de reforma de la façana marítima dels museus sitgetans suposa una gran destrossa patrimonial”, sosté la plataforma. L'entitat té l'adhesió de més d'un miler de ciutadans; la construcció d'una galeria de vidre a la façana marítima per permetre l'accessibilitat al recinte museístic és la principal crítica al projecte; la plataforma reivindica una alternativa a la passera vidriada, perquè entenen que canviarà radicalment l'entorn dels museus Cau Ferrat i Maricel i la Casa Rocamora. Des de l'acadèmia es parla d'un “indesitjat impacte sobre la façana marítima de la vila” a causa de la construcció de la galeria, que també dificultarà la climatització dels museus, un fet que desmenteix el Consorci del Patrimoni de Sitges.

Malgrat les crítiques, el govern local (PSC i ICV) manté el suport a l'actual reforma, les obres de la qual ja han començat. L'alcalde, Jordi Baijet, va defensar la remodelació prevista dilluns en resposta a una pregunta formulada per CiU en el ple. “L'acadèmia té el seu prestigi, però el que ha fet és un document d'opinió”, va dir Baijet. Deixant clar que no és “un expert”, l'alcalde va recordar que el projecte té el vistiplau de la comissió de Patrimoni de Catalunya, que, a diferència de l'acadèmia, sí que té una opinió vinculant. “La comissió és la que avala el projecte. D'opinions n'hi poden haver moltes”, va afegir-hi Baijet. CiU també va demanar per què “s'ha obviat un dictamen” demanat pel regidor del PSC i diputat de la Diputació de Barcelona, Rafael Roig, el 2003. El document, redactat pels arquitectes i catedràtics de càlcul d'estructures a la Universitat Politècnica de Catalunya, Carles Buxadé i Joan Margarit, fa una anàlisi de l'estat dels edificis i, segons la plataforma, té un esperit més conservador perquè manté l'estètica històrica dels edificis. En el ple, Roig va afirmar que aquest informe va fer “un diagnòstic” sobre l'estat dels museus, si bé requeria que posteriorment es realitzés “un projecte” de remodelació.


Les claus

Unes obres de millora necessàries però sense consens

 El fons de l'actuació és compartit per tothom: les obres de millora dels museus de la façana marítima de Sitges, un dels indrets més característics del municipi, són necessàries. Una altra cosa són les formes, que han enfrontat un grup de ciutadans amb els responsables de la reforma.

La polèmica

El projecte de restauració, condicionament i remodelació dels museus Cau Ferrat i Maricel i la Casa Rocamora, redactat per l'arquitecte Josep Emili Hernàndez-Cros, contempla la instal·lació d'unes rampes cobertes per una estructura de vidre a la façana de mar que no respecten la història dels edificis, segons la plataforma; el Consorci del Patrimoni de Sitges (integrat per la Diputació i l'Ajuntament) diu que és l'única alternativa viable per permetre-hi l'accessibilitat, alhora que es guanya espai museístic.

Explicacions

Si realment la galeria és l'única possibilitat, resulta sorprenent l'oposició entre les administracions i els ciutadans. Potser han faltat més explicacions i una voluntat d'entesa amb un col·lectiu crític, però preocupat, per un patrimoni que és de tots els ciutadans del municipi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada