diumenge, 19 de setembre del 2010

La “bombonera” de Sitges i la “peixera” de Calafell

L'entitat "SALVEM LA CONFRARIA DE PESCADORS DE CALAFELL" han publicat al seu bloc un interessant article on comparem les seves reivindicacions amb les de la PLATAFORMA S.O.S SITGES. El text està molt bé, però les seves raons són ho més importants!!!!!!

I des d'aquí donar tot el nostre suport a la seva lluita i dir que els hi agafem el guant, però no per desempatar, sinó per guanyar els dos els nostres derbis locals!!!!



Un amic ens ha fet arribar el document que adjuntem. Es còpia de l’article “El nou contra el vell”, de Rafael Vallbona, que ha estat publicat a la revista Descobrim Catalunya en el número del proppassat mes d’agost

Pel que sembla a Sitges hi ha un problema comparable, al menys en la forma, al de la Confraria a Calafell. No volem entrar en valoracions sobre el fons, que desconeixem i no som qui per fer-ho, només volem entrar en la forma del problema. Per això intentarem fer una comparació dels dos problemes amb una amical competició per veure qui som els més desafortunats

1) L’Ajuntament de Calafell, d’acord amb la Direcció General de Costes (Ministeri de Medi Ambient), ha preparat un projecte de remodelació del passeig marítim que preveu l’enderrocament de l’edifici centenari de la Confraria de Pescadors. A Sitges, l’Ajuntament, la Diputació de Barcelona i Ministeri de Foment estan remodelant els museus del Cau Ferrat, Maricel de Mar i Casa Rocamora. Aquí Sitges ens guanyen per una Diputació (Sitges-Calafell : 1-0)

2) Els dos projectes han generat una forta oposició veïnal. A Calafell es constitueix el “Col·lectiu Salvem la Confraria”, a Sitges la “Plataforma Popular per a la Defensa i Conservació del Poble de Sitges”. Aquí tenim empat (Sitges-Calafell : 2-1)

3) Les dues entitats han creat un blog. El seu blog es diu VOLEM EL NOSTRE SITGES (http://plataformasitges.blogspot.com/). També les dues entitats han creat una xarxa social (facebook). Tornem a empatar (Sitges-Calafell : 3-2)

3) Les dues entitats han organitzat una recollida de signatures. Segons l’article, els de Sitges en porten recollides més 1100 signatures. Nosaltres a Calafell en tenim més de 6000, així que ara guanyem per golejada (Sitges-Calafell : 3-3)

4) A Sitges la remodelació afecta tant l’interior com l’exterior dels tres edificis, amb “actuacions tant estranyes como aixecar el terra on hi han elements ornamentals valuosos per a col·locar-hi les màquines l’aire condicionat”. En el cas de la Confraria la remodelació es total i completa, ja que directament es proposa l’enderroc del centenari edifici. No hi ha dubte que aquí guanyem, el nostre Ajuntament es més bestia que el de Sitges (Sitges-Calafell : 3-4).

5) Segons l’article, l’Ajuntament de Sitges està convençut de estar en “possessió del bé suprem”, que interpretem com que consideren que tenen la raó indiscutible. En el nostre cas és l’Alcalde (la resta de l’equip no hi pinta res) qui està en possessió de la veritat absoluta i només ell és capaç de “posar en valor” la platja, la Mediterrània i el Museu Pompidour (si torna a passar per allà). Aquí creiem que mereixíem guanyar per golejada, però, al final resulta que al seure a la Gran Cadira, tots són iguals. Donem per bo l'empat (Sitges-Calafell : 4-5)

6) Els dos Alcaldes tenen fixació en construccions de vidre, deu ser una nova malaltia. A Sitges es vol construir un túnel de vidre que faria de rampa d’accés per als discapacitats. A Calafell el projecte preveu construir, on ara hi ha la confraria, “un edifici de vidre, destinat a activitats de promoció de la pesca i de la cultura marinera, que seria l'eix central del nou passeig marítim on hi hauria un museu a l'aire lliure”. Valorar aquest apartat és complicat. En el projecte de Sitges la utilitat de la “bombonera” (així apareix anomenada en l’article) és inqüestionable. Com veurem el problema es la seva ubicació. En el cas de Calafell, la “peixera” (així l’anomenem els del Col.lectiu) és una dèria del “ser suprem” que ens va tocar en la loteria de les eleccions. Si valoréssim els alcaldes us guanyem sense cap dubte, però us donem la victòria per l’evident ús social de la vostra “bombonera” (Sitges-Calafell : 5-5).

7) En l’article de Sitges es destaca que la “bombonera” destrossa la façana marítima de Sitges, la que “li dona anomenada arreu i gairebé diria que confereix la personalitat del municipi”. Això ja es fort, però, a més a més, cal recordar que els edificis van ser declarats Conjunt Històric Artístic i Monumental i també Bé Nacional d’Interès Cultural, i que aquesta mena de qualificacions comporten un nivell màxim de protecció per a tot el conjunt. En el cas de la Confraria no tenim tanta sort, que més voldríem !!. Però no deixa de ser també molt fort que el mateix Ajuntament que, en el POUM recentment aprovat, ha catalogat l’edifici de la Confraria com un bé a protegir, sigui el mateix que proposa ara el seu enderroc. Podem dir que tenim empat, però que els hi passa als alcaldes? Què s'han tornat boixos?. Què s'han begut l'enteniment?(Sitges-Calafell : 6-6).

8) Els amics de Sitges tenen un problema greu en el fet de que el projecte ja s’està executant, ja que pel que sembla a Sitges hi ha calerons. En el nostre cas la situació es molt diferent. Tenim un passeig marítim a mig fer, que per a finalitzar-lo es refiava dels diners que tenien emparaulats amb el Ministeri de Medi Ambient, tot embolicat en un projecte de “Recuperació Mediambiental de la Platja de Calafell” (nom pompós per a justificar un pressupost d’uns 7 milions d’euros), que encara no està aprovat, però que amb la crisi econòmica que patim cal sospitar que els cales se’ls ha emportat alguna mestralada. Seguim empatats (Sitges-Calafell : 7-7).

9) Ambdós Ajuntaments (o millor els seus Alcaldes) es neguen a dialogar amb els opositors als seus respectius projectes. Ells tenen la única i veritable revelació suprema. Hem llegit la "Carta de la Plataforma de Sitges a l'Alcalde" de data 9 de setembre, que es pot trobar al Blog de la Plataforma (recomanem la seva lectura) i n'hi ha per sucar-hi pa. Pel que sembla ens han tocat uns alcaldes sortits en la mateixa fornada. Llegint el que ha dit l'alcalde de Sitges ens semblava que escoltàvem el nostre alcalde. I, en conseqüència, us acompanyem en el sentiment i la pena i que tinguem una legislatura curta. Així que millor deixar la competició en un empat final, que ja tenim prou desgràcies (Sitges-Calafell : 8-8).

i 10) A Calafell seguirem lluitant per aconseguir que l'edifici de la Confraria sigui protegit de forma definitiva com un Bé Cultural d'Interès Local i que se li doni un ús digne com es mereix. Als amics de la “Plataforma Popular per a la Defensa i Conservació del Poble de Sitges”, ànim i que tingueu molta sort. Algun dia ens hauríem de veure per fer el desempat.

Col·lectiu “Salvem la Confraria”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada