dimarts, 12 de gener del 2010

Article publicat al blog de Xavier Salmerón Carbonell


Estimo l'actual Sitges, però el futur Sitges no ho sé si l'estimaré!


Tots ens omplim la boca de que Sitges es una de les millors poblacions de Catalunya, d'una tranquil·litat absoluta, d'una gran cultura a les nostres espatlles, d'un casc antic preciós, de tenir una de les millors festes majors de la comarca, de tenir moltes platges, de ser una població oberta a tothom, o com han dit els refranys promocionals de l'Ajuntament sobre la nostra població: Això es vida (governs d'en Jordi Serra), Sitges, Joia de la Mediterrània (governs d'en Pere Junyent), Sitges, l'art de viure (governs d'en Jordi Baijet).


Per mi, el que es verdaderament maco i atractiu del meu poble "un poble penedesenc obert al mar", és del seu casc antic i els seus edificis i carrers. Passejar pel carrer d'en Bosc, carrer Davallada, el Racó de la Calma, o observar el mar des del Baluard son un dels mes orgulls personals per ensenyar als meus amics forasters de com es Sitges. Jo el "Això es vida" ho atribueixo quan estic amb els amics o sol observant la tranquil·litat del Racó de la Calma. El "Sitges, Joia de la Mediterrània" ho atribueixo quan estic caminant per la popularment coneguda "cinquena avinguda" i respiro la frescor de la brisa mediterrània. I per acabar els mencionats refranys de l'Ajuntament envers la nostra població, el de "Sitges, l'art de viure" l'atribueixo quan assegut al primer espigo "el de la Punta" mirant cap al immens i lleig edifici del Melia, giro el cap i hem trobo una façana que don al Mar i on gràcies aquesta preciosa vista, digne de viure l'experiència que transmet la seva estructura de imparable admiració. De tant en tant també he tingut l'ocasió de veure aquesta façana des del mar quan he llogat amb els amics un patinet a la platja, o quan he sortit a navegar en la processo de la Mare de Deu del Carme. Sigui com sigui, sempre ens quedem mirant la façana i en el nostre interior ens sentim prou orgullosos de ser sitgetans.

La sorpresa m'arriba quan ja fa mesos, mitjançant el facebook m'assabento de que volen modificar la façana Marítima dels edificis Cau Ferrat, Casa Rocamora i Maricel de Mar ja que restauren els museus. Bé, fins aquí ho trobo correcte que vulguin restaurar els edificis i els museus pel seu mal estat. M'imaginava una restauració normal, maquillant l'estructura perquè no pateixi mes per culpa del mar o el que sigui, però bé, el tro de la sorpresa hem solapa quan es publica a l'Eco de Sitges la imatge virtual de com quedara la façana marítima dels edificis i es quan, i perdo per l'expressió "s'hem cauen els ous a terra".

Permetrem fer això? L'Ajuntament està disposada a tirar endavant aquest escàndol? No soc un expert en arquitectura, ni amb aspectes legals sobre minusvàlids o com tractar edificis d'aquesta importància, però moralment, el Sitges que jo estimo, la façana marítima a la que jo estimo, m'he la volen canviar sense consulta-ho al poble? Ja vaig publicar un escrit al bloc criticant la participació ciutadana que busca l'actual equip de govern del municipi, ens omplen el cap de que busquen la col·laboració del municipi com per exemple en el de com ha de ser el Passeig de la Ribera i desprès, en aspectes tant importants com la restauració dels museus i MODIFCACIÓ de la façana marítima d'aquests museus no ens tenen en conte? Per algunes coses si, i per altres no? Perquè no seguir un criteri comú? Quins interessos hi ha?

Estimo aquest poble, estimo Sitges, però la classe política que ens governa es lamentable i per mi, no mereixen que ens governi tot i que tinguin un gran suport electoral que els avalin. Segur que n'hi ha gent a favor de la modificació i restauració, tenen tota la legitimitat per acceptar-ho, però hi ha gent que està en contra i no ens han deixat opinar sobre l'aspecte, perquè pel que diuen, tot esta donat i beneit. Que hem de fer els que estem en contra? I potser, si es fes un referèndum ara que estan de moda, potser sortiria guanyat la proposta de modificació tal com surt a la fotografia virtual, però almenys, la opció de fer un referèndum seria la millor opció per cridar als quatre vents que aleshores, aquest Ajuntament si que es democràtic i participatiu.

Odio la gent que governa Sitges, la que diu que no som Penedesencs, la que no ens consulta, la que es gasta diners amb exposicions per interessos particulars, la prepotent, la que es mou per interessos, que fan el que volen amb els nostres diners... estimo Sitges però per culpa d'aquesta gent haure d'ensenyar als meus fills com era la façana marítima del seu poble quan jo era jove!

8 comentaris:

  1. Noi, tens tota la raó.

    De gent aprofitada a fer carrera a costa de Sitges n'hi han uns quants.

    Dia rera dia Sitges es va aigualint, perdent la seva identitat.
    Esdevenint trampolí per polítiquets i lletraferits que no tenen on caure morts si perden el Xollo que tenen montat.

    STOP a aquesta situació

    S.O.S. SITGES

    ResponElimina
  2. Bravo Xavi!

    Ara és el moment d'actuar! Quan comencem??

    ResponElimina
  3. Doncs a mi m'agrada la renovació. A part, per el que he sentit a la ràdio es fa el canvi gros la façana marítima pero no fer-ho ni a l'interior ni al Racó de la Calma, no?
    Modernitzar no va malament de tant en cuant i enlloc d'aquestes postures tancades de mires, hauríem d'estar contents de la remodelació en global. Tindrem museus per moltissims anys, adaptats al nous temps, amb els serveis i les condicions per a conservar millor les obres.

    Crec que tant d'enrrenou per cuatre que no hi veuen més enllà del seu nas i s'estiren els cabells a la mínima, no val la pena.

    ResponElimina
  4. Com a una d'aquestes "cuatre que no hi veuen més enllà del seu nas i s'estiren els cabells a la mínima" dir-te que encantada amb el teu parer. Per sort al món també hi ha intel.ligents i estetes com tu que tot i no dir el seu nom, és capaç de despreciar a molts sitgetans que diuen el que pensen sense por al que poden dir els altres...

    No és un tema de modernitzar un edifici o no, és tracta de conservar el patrimoni artístic, cultural, arquitectònic... de Sitges. Aquest cub en un edifici d'obra nova, com podria ser la tant enunciada bilioteca-arxiu per ara inexistent, seria ben vingut, però si ja que hi ha lleis, potser complir-les no estaria malament.... així doncs, Sitgetà (de moment) (per cert, que vols dir amb aquest "de moment"?),que em sembla que en aquest moment, el més tancat de mires que hi ha aquí ets tu...

    ResponElimina
  5. Sitgetà, això no és modernitzar, és destrossar! I acusar als que així ho creiem de ser curts de mires ho trobo fora de lloc.

    Cal que sàpigues que no només som quatre i que a més de queixar-nos per aquesta futura gàbia de hàmsters, també ens queixem de l'hermetisme amb que s'ha portat tot el tema. Ja és hora de que els sitgetans diguem prou.

    ResponElimina
  6. El dissabte 30 de gener es presentarà públicament el projecte (una mica tard). Espero que al Palau Maricel puguis fer una enquesta més real sobre quin és el percentatge de sitgetans que consformen els "quatre bojos"...

    ResponElimina
  7. Sitgetà (de moment, si em deixen)15 de gener del 2010, a les 8:36

    No he dit res de "quatre bojos". He parlat desde l'anonimat com tots els altres. El "de moment" es per si m'excomulgueu. Jo tmb parlo sense por.

    PD: porten amb aquest tema desde 2007? s'ha exposat el public el projecte? no s'han fet al·legacions? Aleshores que voleu ara? Si us heu despenjat el problema no es vostre?

    ResponElimina
  8. Primer de tot, i a títol personal, pq jo no parlo des de l'anonimat, crec que en aquest cas tothom té dret a opinar, i que les diferéncies estétiques i patrimonials que puguin sorgir d'aquest debat no han de fer "excomulgar" a cap sitgetà....

    Pel que fa a la PD, el que volem ara és que el poble pugui opinar sobre el que es fa i es deixa de fer a Sitges. EL tema ve de molt més lluny que el 2007, i que el projecte s'hagi exposat al públic no t'ho nego, però que no s'ha publicitat de la manera que s'ha fet en altres casos, tampoc. COm vols que els veins de Sitges facin al.legacions sobre un projecte que no han pogut veure, i del que desconeixen la seva existència?. Et recordo que la imatge es va publicar durant el més de desembre de 2009.... si ja portaven amb el tema des de 2007, pq no el van mostrar a la Vila en aquell moment? pq han esperat la firma del ministre?.... ah, i la darrera pregunta no l'acabo d'entendre..... evidentment no ens hem despenjat del problema, tot al contrari, ara pensem ser lapes o "cepos", com es deia fa uns anys, i el problema és nostre i de tots!!!!
    Però t'haig d'agrair els teus comentaris, coma mínim obren el debat.....

    ResponElimina