El nou projecte de remodelació dels museus Cau Ferrat, Can Rocamora i Maricel de Mar conservarà la façana marítima original
La reobertura del Museu Cau Ferrat es preveu que sigui entre la tardor i l’hivern del 2012 i la reobertura de Maricel de Mar a l’estiu del 2013.
“Hem demanat que la façana de mar recuperi la seva identitat d'edifici noucentista”. D'aquesta manera, Vinyet Panyella, directora- gerent del Consorci del Patrimoni de Sitges des de l'1 de desembre, anunciava al Museu Romàntic una de les decisions més esperades. El projecte de la reforma dels museus Cau Ferrat, Can Rocamora i Maricel de Mar elimina la façana marítima de vidre i les passarel·les i manté l'aspecte original del 1918. Per tal d'assegurar la mobilitat de les persones a la planta superior dels tres edificis museístics s'incorpora una plataforma mòbil i unes escales que permeten la connexió entre els diferents espais.
Vinyet Panyella ha assegurat que “el projecte actual no invalida l'anterior, sinó que planteja uns canvis que han estat necessaris, alhora que respectuosos amb la nostra història i identitat sitgetana”.
L'alcalde de Sitges, Miquel Forns s'ha mostrat molt satisfet per la proposta actual dels museus, ja que “recull els desitjos del govern i de les reivindicacions ciutadanes, que persegueixen preservar la imatge original del que és un dels valors més preuats de Sitges”.
El projecte arquitectònic planteja els requeriments comuns per als museus Cau Ferrat, Maricel de Mar i Can Rocamora com són la rehabilitació general, la preservació dels elements artístics, l'accés físic, la incorporació de la climatització o la creació espai per a col·leccions, formació i activitats, entre altres qüestions.
Les raons que han portat a replantejar el projecte són l'adequació al Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg de Sitges, evitar l'agressivitat visual i estètica que comporten la façana de vidre i les passeres, retornar a la verticalitat de la façana marítima del conjunt museístic, i evitar l'agressivitat artística del sòl elevat a la planta noble del Cau Ferrat.
El projecte bàsic de la reforma s'aprovarà aquest mes de desembre, al gener del 2012 es tramitarà la llicència del projecte a l'Ajuntament de Sitges i la Comissió Territorial de Patrimoni de la Generalitat, al febrer del 2012 es farà el lliurament del projecte executiu i finalment, la previsió és que la reobertura del Museu Cau Ferrat sigui la tardor / hivern del 2012 i la reobertura de Maricel a l'estiu del 2013.
El projecte de remodelació d'aquests tres edificis museístics és un dels punts més importants del nou pla d'actuació dels museus de Sitges que contempla novetats molt destacades.
Un dels principals objectius del nou pla d'actuacions és evitar les generacions absents. Això vol dir que des del consorci es treballarà per tal que els escolars visitin, com a mínim, en dues ocasions, etapa d'infantil i de secundària, els museus de Sitges. Paral·lelament les actuacions del Consorci del Patrimoni es basaran també en:
• Fer accessible la cultura en temps de crisi
• Fomentar el respecte dels béns i les institucions
• Ús i utilitat social
• Incentius de creativitat
• Orientació, social, qualitativa i econòmica
Aquestes accions es faran mitjançant programes de difusió, de comunicació i de la gestió integral de les col·leccions. Entre les principals novetats dels programes de difusió, hi ha el projecte De Can Falç a Can Llopis que vincula el Museu Romàntic a la història de Sitges, al segle romàntic i al conreu de la malvasia potenciant al mateix temps la col·lecció de nines de Lola Anglada. També es projecta l'exposició Art Modern: pintura, dibuix i escultura al Cau Ferrat per mostrar la riquesa de les col·leccions del Cau Ferrat i apropar-les a tot tipus de públic, inclosos els alumnes de les escoles de Sitges amb una exposició amb més de 300 peces que es podrà visitar a l'Edifici Miramar. Panyella ha explicat que aquest “és un programa ambiciós perquè mentre estiguin els museus tancats, volem reconstruir amb els ulls del segle XXI un discurs complementari del Cau Ferrat amb la col·lecció d'art modern”.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada