Els museus modernistes de Sitges no tindran una façana transparent
La Comissió Executiva del Consorci del Patrimoni ha aprovat el projecte bàsic de reforma dels museus Cau Ferrat, Can Romamora i Maricel
La façana transparent que l'anterior govern de Sitges (Garraf) preveia per als Museus Maricel, Can Rocamora i Cau Ferrat ha estat desestimada per la comissió executiva del consorci del Patrimoni de Sitges, presidida pel president de la Diputació, Salvador Esteve, i l'alcalde, Miquel Forns (CiU). En l'última reunió de la comissió executiva del consorci s'ha aprovat el projecte bàsic reformat del projecte de restauració, condicionament i remodelació del conjunt d'edificis modernistes de Sitges, abans que es comenci a tramitar la llicència davant l'Ajuntament i la Comissió Territorial de Patrimoni de la Generalitat, que es preveu durant el mes de febrer.
En declaracions a Efe, l'alcalde de Sitges ha dit aquest dilluns que el nou projecte "va en la línia de ser el màxim de respectuós amb el patrimoni arquitectònic original de la localitat, tal com també demanava la plataforma cívica que es va constituir fa uns anys en contra del pla anterior". El projecte reformat, elaborat per l'arquitecte J.Emili Hernández Cros i que també té un pressupost d'uns nou milions d'euros, recupera la linealitat vertical de la façana marítima dels orígens del 1918, a la vegada que resol la connexió entre els tres edificis afectats a través de rampes i elevadors interns. En el projecte del 2008, i que es va començar a executar fa més d'un any, s'apostava per una estructura de vidre -l'element més polèmic del pla- amb passarel·la exterior.
Miquel Forns remarca que si bé existia un gran consens a la ciutat en què era imprescindible que es remodelessin tots aquests edificis, perquè patien de problemes estructurals, "hi havia discrepàncies per les solucions adoptades, que fins i tot generaven dubtes respecte a la seva legalitat, tenint en compte la normativa de patrimoni de Sitges". Segons el seu parer, amb el nou projecte aquests dubtes desapareixen "i s'aconsegueixen unes solucions d'accessibilitat i seguretat més respectuoses amb l'arquitectura original".
Un altre dels canvis que s'ha introduït té a veure amb l'elevació que s'havia previst del terra de la planta noble del Cau Ferrat per a la climatització. En el projecte original s'induïa a elevar el terra uns 35 centímetres, mentre que ara els conductes per a la climatització es faran a través de sostre i parets. "D'aquesta manera -argumenta l'alcalde- res s'altera, ni a nivell estètic ni estructural". El projecte bàsic reformat es posa ara a informació pública durant trenta dies abans de la seva aprovació definitiva.
Miquel Forns preveu que la reobertura del Cau Ferrat pugui fer-se a final del 2012 i la de Maricel a l'estiu del 2013 i promet que quan tècnicament sigui possible farà retirar les bastides que actualment cobreixen els edificis més emblemàtics de Sitges. El casc antic de la ciutat, declarat conjunt històric el 1972, coincideix amb el recinte de l'antiga Subur, que acollia un port pesquer, i els edificis dels museus formen un conjunt arquitectònic que es revela com una joia modernista.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada